waterwende 22/23

OPEN CALL

Klimaatpositieve makers gezocht: meld je nu aan voor Waterwende 22/23


‘Is biobased voor linkse rakkers? De klimaatcrisis een hoax? Moeten we lijdzaam toezien hoe de zeespiegel stijgt of is het tij toch nog te keren?’ Caleidoscopisch gezelschap Silbersee wil met stemmen en kunstvormen een belangrijke positie innemen over hoe om te gaan met onze aarde door zelf volledig duurzaam te gaan opereren. Sluit jij je bij ons aan? 

Ben jij een maker, performer, of onderdeel van een makerscollectief dat sterk begaan is met het lot van onze aarde en al haar bewoners? Vind jij het net als wij belangrijk om je als gast te gedragen op deze planeet? Wil je nieuw werk maken dat daarop reflecteert, of is duurzaamheid voor jou nu al een way of life? Meld je dan aan voor de allereerste editie van Waterwende

Waterwende is het nieuwe atelier van Silbersee, een ruimte voor research & development, een plek voor experimentele creaties, waar verduurzaming centraal staat en bijvoorbeeld aandacht is voor circulariteit. In 2022 starten we met de eerste lichting makers die zich een jaar lang ongestoord kunnen verdiepen in een zelf ontwikkeld innovatief project dat het verdient om aan de samenleving getoond te worden. De enige voorwaarde die we stellen, is dat je je commiteert aan het door Silbersee geschreven manifest.

Pitchen voor het Groene Parlement
Meld jouw idee uiterlijk woensdag 1 juni bij ons aan. Van alle inzendingen worden uiteindelijk tien makers uitgenodigd om te komen pitchen voor het ‘Groene Parlement’; een bont gezelschap waarin mensen van zeer divers profiel vertegenwoordigd zijn: kinderen, jongeren, ouderen, buurtbewoners en vakmensen. De pitches vinden plaats op zaterdag 2 juli 2022. Het parlement kiest aan het einde van die dag vier uitverkorenen

Vergoeding en begeleiding
De geselecteerde makers krijgen een budget van maximaal 20.000 euro (afhankelijk van het plan) om hun idee uit te werken en het resultaat een jaar later te presenteren. Silbersee verleent waar gewenst artistieke en productionele ondersteuning. Gedurende het seizoen, in de herfst, de winter, en de lente, komen alle makers fysiek samen om de voortgang met elkaar en met het Groene Parlement te bespreken.

Procedure 
o   Verwerk de kern van jouw idee/concept in een vorm die bij jou past en stel jezelf als maker voor. Stuur ons daarnaast niet alleen een onderzoeksvraag, maar deel ook (het begin van) een plan van aanpak mee, eventueel ondersteund door maximaal 10 minuten aan audiovisueel materiaal.

Suggesties voor de uitvoering: maximaal 600 woorden tekst, of een filmpje van maximaal 2 minutenTaal: Nederlands of EngelsCriteria: We beoordelen primair het idee en proberen in te schatten of je het ook kunt uitvoeren (de kwaliteit van de aanmelding is dus van ondergeschikt belang). Daarnaast is het belangrijk dat je je commiteert aan de grondbeginselen uit het manifest

o   Stuur je idee uiterlijk 1 juni 2022, 23:59 uur naar waterwende@silbersee.com t.a.v. Dominique Slegers.

o Uiterlijk op 6 juni krijg je te horen of je mag komen pitchen en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.

o   De pitches vinden plaats op zaterdag 2 juli 2022 voor het Groene Parlement.

o   Op diezelfde dag worden de vier uitverkoren makers bekendgemaakt.

o   Van september 2022 t/m juli 2023 ontwikkel je onder begeleiding van Silbersee het idee tot een performance of presentatie. Je neemt in de herfst, de winter en de lente deel aan een fysieke bijeenkomst met o.a. het Groene Parlement om de voortgang te bespreken en tussentijdse resultaten te tonen. 

o   In de zomer van 2023 worden de gemaakte werken publiekelijk getoond. 

o   Zie voor meer achtergrond informatie: https://www.silbersee.com/naar2027  of mail: waterwende@silbersee.com