waterwende atelier

Klimaatpositieve makers aan de slag in nieuw atelier


‘Is biobased voor linkse rakkers? De klimaatcrisis een hoax? Moeten we lijdzaam toezien hoe de zeespiegel stijgt of is het tij toch nog te keren?’ Caleidoscopisch gezelschap Silbersee wil met stemmen en kunstvormen een belangrijke positie innemen over hoe om te gaan met onze aarde door zelf volledig duurzaam te gaan opereren. 

Waterwende is het nieuwe atelier van Silbersee, een ruimte voor research & development, een plek voor experimentele creaties, waar verduurzaming centraal staat en bijvoorbeeld aandacht is voor circulariteit. In 2022 starten we met de eerste lichting makers die zich een jaar lang ongestoord kunnen verdiepen in een zelf ontwikkeld innovatief project dat het verdient om aan de samenleving getoond te worden. De enige voorwaarde die we stellen, is dat zij zich commiteren aan het door Silbersee geschreven manifest.

Pitchen voor het Groene Parlement
Van alle inzendingen worden uiteindelijk tien makers uitgenodigd om te komen pitchen voor het ‘Groene Parlement’; een bont gezelschap waarin mensen van zeer divers profiel vertegenwoordigd zijn: kinderen, jongeren, ouderen, buurtbewoners en vakmensen. De pitches vinden plaats op zaterdag 2 juli 2022. Het parlement kiest aan het einde van die dag vier uitverkorenen

Vergoeding en begeleiding
De geselecteerde makers krijgen een budget van maximaal 20.000 euro (afhankelijk van het plan) om hun idee uit te werken en het resultaat een jaar later te presenteren. Silbersee verleent waar gewenst artistieke en productionele ondersteuning. Gedurende het seizoen, in de herfst, de winter, en de lente, komen alle makers fysiek samen om de voortgang met elkaar en met het Groene Parlement te bespreken.

Procedure 
o   De deadline om aan te melden voor Waterwende 22/23 is inmiddels verstreken. Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe rondes en meer nieuws. Op z'n vroegst op 6 juni maken we bekend welke 10 makers hun idee mogen pitchen en kans maken op een plek binnen het atelier.

o   De pitches vinden plaats op zaterdag 2 juli 2022 voor het Groene Parlement.

o   Op diezelfde dag worden de vier uitverkoren makers bekendgemaakt.

o   Van september 2022 t/m juli 2023 ontwikkelen zij onder begeleiding van Silbersee het idee tot een performance of presentatie. In de herfst, de winter en de lente is er een fysieke bijeenkomst met o.a. het Groene Parlement om de voortgang te bespreken en tussentijdse resultaten te tonen. 

o   In de zomer van 2023 worden de gemaakte werken publiekelijk getoond. 

o   Zie voor meer achtergrond informatie: https://www.silbersee.com/naar2027  of mail: waterwende@silbersee.com