Stille Nacht am Silbersee (2017-)

Het einde van het jaar is een tijd van bezinning; een tijd om extra stil te staan en gezamenlijk bij kaarslicht te reflecteren op de gebeurtenissen om ons heen. Samen met een schrijver brengt Silbersee in die sfeer een winteravond met verhalen en bespiegelingen, woorden en muziek. Het muzikale hart wordt hierbij gevormd door the little match girl passion van David Lang. Deze aangrijpende winterpassie, een bewerking van het sprookje over het meisje met de zwavelstokjes, werd in 2008 bekroond met de Pulitzer Prize. In de vertelling van Hans Christian Andersen vond Lang een eigentijds lijdensverhaal dat een moment van bezinning biedt voor iedereen: gelovig of atheïst.

In 2017 was Arthur Japin te gast als schrijver bij Stille Nacht am Silbersee. Hij las voor uit eigen werk, maar vertelde ook verhalen van anderen die in het thema passen. Voor de 2018 editie van Stille Nacht werkt Silbersee samen met Anna Enquist. Muziek speelt een belangrijke rol in haar poëzie en romans. De woorden van Enquist zullen op hun eigen manier uitdrukking geven aan thema’s als hoop, twijfel en troost. Samen met stukken van Jörg Brinkmann en Arvo Pärt wordt Stille Nacht am Silbersee 2018 opnieuw een muzikale avond van verstilling en inspiratie.

Na de succesvolle edities met schrijvers Arthur Japin (2017) en Anna Enquist (2018) nodigt Silbersee voor de derde keer een ‘wintergast’ uit voor een stemmig en meditatief programma, een alternatieve middernachtmis. Voor de derde editie (2019) is dat psychiater en activist Glenn Helberg.

“Na afloop was het een aantal donkere seconden doodstil; het ultieme bewijs van bezinning én van respect: voor de zes mensen op het podium, voor de eenvoud van de woorden en voor de vele krachtige muzikale momenten.” Eindhovens Dagblad over de editie 2017

Als je meer wilt weten over deze productie, stuur een mail naar Jimmy-Pierre de Graaf.