Van theaterzalen en kerken tot de bossen van Vlieland, en zelfs zo nu en dan een koeienstal — het hele jaar door zijn onze getalenteerde performers overal te vinden. Achter de schermen werkt het kernteam van Silbersee onvermoeibaar mee om dit allemaal mogelijk te maken. We stellen je graag voor aan de mensen achter onze voorstellingen. Deze week: zakelijk directeur Harm-Jan Keizer.

Hoe ben je bij Silbersee terechtgekomen? 
“Ik kende Silbersee al van mijn tijd bij De Nationale Opera, waar ze voorstellingen deden tijdens het Opera Forward Festival. Ik heb een marketingachtergrond, maar ik was altijd ook geïnteresseerd in andere zaken, zoals het runnen van een bedrijf. Ik dacht vaak: "Ik kan dit beter dan mijn leidinggevende," en besloot zelf op zoek te gaan naar een functie als zakelijk leider of directeur. Toen vond ik de vacature bij Silbersee. Hun combinatie van ecologische en inclusieve duurzaamheid en hun focus op muziektheater sprak me enorm aan.”

Als je in de zakelijke of communicatiesector werkt, kan je bijna overal terecht. Waarom juist de culturele sector?
“Omdat ik het raakvlak tussen creativiteit en commercie altijd al fascinerend heb gevonden. Ik ben geen kunstenaar, maar ik vind het wel mooi om bij te dragen aan het mogelijk maken van kunst. Toen ik de overstap maakte vanuit het bedrijfsleven, merkte ik al snel dat mensen hier werken vanuit een motivatie om anderen te raken en niet om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat is ook een betere drijfveer voor mij. Ik draag liever bij aan iets dat iemands levens emotioneel verrijkt, dan aan het promoten van een nieuwe auto.”

En hoe draagt de zakelijk directeur bij aan wat Silbersee doet?
“Als zakelijk directeur ben ik verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, wat onder andere betekent dat ik de financiën op orde houd—van het verdelen van budgetten voor producties tot ervoor zorgen dat iedereen zijn salaris op tijd ontvangt. Daarnaast maak ik afspraken met verkoopbureaus, co-producenten, en regel ik contracten. Eigenlijk zorg ik voor alle randvoorwaarden zodat er mooie kunst gemaakt kan worden”.

Welke uitdagingen komen daarbij kijken?
“Bij een kleine organisatie als Silbersee ben je met veel verschillende taken bezig, zeker omdat we bijvoorbeeld geen aparte afdeling voor financiën of personeelszaken hebben. Het is dus veel ballen in de lucht houden, maar dat maakt het interessant. Daarnaast zijn de artistieke ambities vaak groter dan het budget toelaat, en we hebben ook onze duurzaamheidsdoelen. Daar moet je een balans in vinden. Het is een kwestie van keuzes maken, en hoewel ik niet over de artistieke keuzes ga, is het wel mijn verantwoordelijkheid om verschillende scenario's te schetsen, zodat we weloverwogen kunnen kiezen.”

We hebben bij Silbersee natuurlijk een manifest bestaand uit 8 kernwaarden. Welke is voor jou persoonlijk erg belangrijk? 
“Het punt over circulair ontwerp vind ik erg belangrijk. En dat is ook wel iets wat in de praktijk best wel uitdagend is, want hoe zorg je ervoor dat alles wat je maakt een tweede leven krijgt? Niet alleen materialen, maar ook ideeën. Ik zie dat er in de cultuursector nog veel verspilling is, bijvoorbeeld in de vorm van grote decorstukken en kostuums die na een voorstelling nauwelijks meer gebruikt worden. De hele sector kan daar slimmer mee omgaan, en Silbersee zet zich daar echt voor in.” 

Duurzaamheid, in de breedste zin van het woord, is natuurlijk een belangrijke pijler in wat Silbersee doet. Heeft je werk hier ook je persoonlijke kijk op duurzaamheid beïnvloedt?
Mijn kijk op duurzaamheid is zeker veranderd. Voor ik bij Silbersee kwam, was ik soms streng voor mezelf, bijvoorbeeld als het ging om vliegschaamte. Ik kon soms ook anderen veroordelen om hun keuzes. Nu, door mijn werk hier, heb ik geleerd om meer te relativeren. Ik zie hoeveel moeite het kost om duurzaam te werken in de culturele sector, en hoe ingewikkeld het is om een balans te vinden tussen artistieke keuzes en duurzaamheid.

Even terug naar het podium. Is er een lopende of komende productie die jou in het bijzonder aanspreekt? 
“Een voorstelling die ik heel mooi vond is Meer Dan Bauxiet. Die hebben we vorig jaar samen met Emma Lesuis op Oerol gedaan, en brengen we komend jaar naar het theater. Het is een prachtige voorstelling over een belangrijk onderwerp, met mooie muziek en een indrukwekkende geschiedenis die meer mensen zouden moeten kennen. Wat ik bijzonder vind, is dat het een geschiedenis vertelt die ik nooit op school heb gehad. Je leest er misschien wel over, maar deze voorstelling laat het je echt voelen. Je voelt de pijn en het verdriet. Dat is iets wat je niet zo sterk uit een artikel of een boek kunt halen.” 

Tekst: Isabel Sheridan

Harm-Jan’s vijf favorieten
Favoriet kunstwerk:
Pluto en Proserpina van Bernini. Dit beeld is te vinden in Villa Borghese in Rome. Hoe je zoveel drama uit steen kan halen, vind ik een groot raadsel.

Favoriet recept: Pasta Norma van Ottolenghi. Super makkelijk comfortfood voor een doordeweekse dag.

Favoriete film: Past Lives uit 2023, een van de mooiste en meest echte weergaves van liefde op het witte doek.

Favoriete comfortactiviteit: Slapen. Zeker als je net de lakens hebt ververst. 

Favoriet bordspel: Avalon. Ik ben best een vriendelijk persoon op zoek naar harmonie, maar in bordspellen steek ik graag een mes in iemands rug. Dit spel biedt daarvoor sublieme mogelijkheden.