SPR!TZL logo


Warm at Heart

Warm at Heart is een absurdistische voorstelling over drie eenzame muzikanten die verzeild raken in een onverwacht klankenavontuur. Met elektronica, zelfgebouwde decors als instrumenten, hun lichaam en hun stem brengt de band Stopcontact (Akim Moiseenkov, Dave Wismeijer) een humoristisch verhaal over eenzaamheid en het terugvinden van je eigen geluid. De muzikanten reconstrueren werk uit het Great American Songbook tot minimale arrangementen en versterken de geluiden van de dagelijkse sleur tot een onwerkelijk geluidslandschap. Musique concrète meets Frank Sinatra. Met medewerking van Jelle Huiberts (percussie).

eenzame zingende man Akim Moiseenkov | eenzame spelende man Dave Wismeijer | eenzame percussionist Jelle Huiberts | idee/concept Stopcontact (Akim Moiseenkov & Dave Wismeijer) | regie Mark Timmer | decor, licht & vormgeving Albert van Andel

Bowie Verschuuren

Klein mannenverdriet

Akim Moiseenkov werd geboren in Moskou en kwam op zijn zesde met zijn familie in Nederland wonen. Na een half jaar muziekwetenschappen koos hij definitief voor het kunstenaarschap. Aan de popafdeling van het Amsterdamse conservatorium leerde hij bassist Dave Wismeijer kennen. Samen met een slagwerker richtten ze met het oog op Akims eindexamenproject de ‘expressionistische, alternatieve’ band Stopcontact op. Akim is een typische SPR!TZL-artiest, moeilijk in een hokje te duwen. “Na mijn popstudies ben ik ook nog een master in live electronics gaan doen. Zo kwam ik meer in aanraking met de moderne klassieke muziek. Ik voel me nu meer een componist/speler, met pop-invloeden. Van de pop neem ik vooral het instrumentarium over, maar ook wel het dwarse, het tegendraadse.”

De samenwerking met Dave Wismeijer in de band Stopcontact heeft ook na het afronden van de opleiding standgehouden, daarvan getuigt Warm at Heart. “Dave is een fantastische bassist, en we interesseren ons voor dezelfde onderwerpen. Warm at Heart is eigenlijk ontstaan uit een improvisatie waarin we met ons gekke instrumentarium traditionele ‘standards’ gingen uit- voeren. Ik vond het leuk om in een traditie te werken. Dat mis ik soms in de experimentele hoek, waarin ik me overigens ook heel erg thuis voel. Maar daar wil iedereen vooral dwars zijn en traditie van zich afwerpen.”

Moiseenkov en Wismeijer hebben allebei ook een uitgesproken liefde voor theater. “Veel van onze liedjes bleken over eenzaamheid te gaan, de typische mannelijke eenzaamheid. Vrouwelijke eenzaamheid is tragisch, maar mannelijke eenzaamheid heeft vaak iets knulligs en grappigs. We besloten een voorstelling te maken over klein mannenverdriet en de vervreemding van de wereld. Maar de muziek staat centraal, en met name ook onze zelfgebouwde instrumenten.”