SPR!TZL logo


Nieuwe lichting Spr!tzl-makers voor 2019 bekend

Thomas Bensdorp, Brendan Faegre en Nina Wijnmaalen zijn de nieuwe makers van Spr!tzl, het jonge-talentenatelier van het Amsterdamse muziektheaterhuis Silbersee. Out of the box-denkende musici, theatermakers en andere kunstenaars met een eigenzinnig ‘dwaas’ idee werden de afgelopen maanden uitgenodigd om een plan voor een nieuw project in te dienen bij Silbersee. Op basis van deze plannen en pitches in A Lab selecteerde een vakjury bestaande uit Roni Haver (Club Guy & Roni), Arnold Marinissen (Conservatorium Amsterdam), Mark Timmer (Frascati) en Romain Bischoff (Silbersee) vandaag Thomas Bensdorp, Brendan Faegre en Nina Wijnmaalen. Zij mogen zich het komend jaar de Spr!tzl-makers van Silbersee noemen. Zij ontvangen elk een budget van € 15.000 en coaching door het Silbersee-team om hun ‘dwaze’ plannen te ontwikkelen tot een performance. De drie producties zijn te zien tijdens de Spr!tzl Finale in juli 2019 waarin de makers ook kans maken op de publieksprijs van € 5.000.

De Spr!tzl-makers en hun projecten

Amsterdams componist Thomas Bensdorp wil een klank- en beeldmachine ontwikkelen. Met vier muzikanten zal hij een surrealistische voorstelling creëren over een week die zich telkens herhaalt. Componist/drummer Brendan Faegre en regisseur Robin Coops werken aan de ontwikkeling van een audiovisuele installatie. Samen met het Edge Ensemble en sopraan Rianne Wilbers duiken zij in de wereld van de Facebookmedewerkers wiens baan het is om de soms gruwelijke filmpjes en foto’s op het platform te beoordelen. Performatief choreograaf Nina Wijnmaalen werkt aan een voorstelling met amateurs en een koor over de kwetsbaarheid en complexiteit van de communicatie tussen mensen.

Bart Grietens


Teddy’s Last Ride wint publieksprijs Spr!tzl Finale 2018

Editie 2018 jonge talentenatelier van Silbersee afgesloten in Muziekgebouw aan ’t IJ

De Spr!tzl-editie van 2018 kwam gisteravond in Muziekgebouw aan ’t IJ tot een feestelijk einde met de uitreiking van de publieksprijs van € 5.000 aan Manuel Kiros Paolini en zijn collectief Teddy’s Last Ride voor hun voorstelling Through the Valley. Afgelopen december selecteerde een vakjury drie jonge gezelschappen met een ‘dwaas’ idee om deel te nemen aan het jonge talentenatelier van Silbersee, genaamd Spr!tzl. Naast Teddy’s Last Ride werden ook Thanasis Deligiannis met zijn collectief I/O en de band Stopcontact van Akim Moiseenkov en Dave Wismeijer geselecteerd. In het afgelopen half jaar ontwikkelden deze drie makers met een budget van € 15.000 elk een performance, waarbij zij gecoacht werden door het Silbersee-team. De performances waren te zien tijdens de Spr!tzl Finale gisteravond, waarbij aan het einde het woord was aan de toeschouwers. De publieksprijs van € 5.000 is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het gezelschap.

Bowie Verschuuren

Teddy’s Last Ride

In Through the Valley van Teddy’s Last Ride kwamen muziek, dans en videoprojectie samen. De voorstelling is een donker sprookje over uitsluiting en acceptatie, moraal en oordeel. Manuel Kiros Paolini creëert een wereld vol liefdevolle outcasts en confronteert het publiek met vragen over empathie en afkeuring. Paolini studeerde in Rotterdam (Codarts). Teddy’s Last Ride ontstond onder de hoede van de Poetic Disasters Club van het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni.