Silbersee is geworteld in opera en maakt voorstellingen met de meest eigenzinnige talenten uit verschillende genres en vakgebieden.

De stem staat centraal in alles dat we doen, hiermee geven we klank aan dat wat gehoord moet worden.

Adres
Silbersee
Zeeburgerdijk 84
1094 AG Amsterdam

Contact
E-mail: info@silbersee.com
Rekeningnummer: NL28ABNA0628375271

KVK nummer: 341 803 29
BTW nummer: 811 098 722 B01

Kernteam

Romain Bischoff
artistiek directeur
romainbischoff@silbersee.com

Romain Bischoff is operazanger, dirigent, muzikaal dramaturg, conceptontwikkelaar, casting director en regisseur. Hij begon zijn carrière als solist bij Les Art Florissants in Parijs en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdig operazanger en dirigent. Sinds 2002 is hij de oprichter en artistiek directeur van Silbersee. Onder zijn hoede ontstonden meer dan vijftig operacreaties, waaronder de opvallende Woyzeck, Homo Instrumentalis en oeropera trilogie Dijkdrift, Aardappelvreters en Kaapdiegopeiekoop. Romain houdt van waargebeurde verhalen, lange wandelingen in de duinen en uitjes met zijn drie kinderen.

Harm-Jan Keizer
zakelijk directeur
harmjankeizer@silbersee.com

Harm-Jan Keizer is als Zakelijk Directeur van Silbersee verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en strategie van Silbersee. Naast zijn werk bij Silbersee is Harm-Jan sinds 2021 freelance adviseur voor diverse culturele organisaties, waar hij zich richt op strategie, fondsenwerving en marketing. Eerder vervulde hij leidinggevende functies bij Theaters Diligentia en Pepijn, het Nederlands Philharmonisch Orkest, en Nationale Opera & Ballet. Harm-Jan is een groot liefhebber van theater, muziek en cultuur. Daarnaast houdt hij van tuinieren en volgt hij de politiek op de voet.

Stella van Himbergen
manager duurzaamheid
stellavanhimbergen@silbersee.com

Stella van Himbergen is als manager duurzaamheid, verantwoordelijk voor het begeleiden en het monitoren van het verduurzamingstraject van Silbersee. Zij coördineert de sociale en ecologische verduurzaming op artistiek gebied, voor productie en bedrijfsvoering. En ze verspreidt het gedachtegoed en de werkwijze van Silbersee in de sector. Stella heeft een achtergrond in design. Zij werkte voor een breed scala organisaties als consultant en trainer over duurzame, circulaire en fair trade productie en bedrijfsmodellen. In haar vrije tijd zit Stella op haar racefiets, wandelt lange afstanden en bakt pannenkoeken voor haar gezin.

Diogo Marques
hoofd productie
diogomarques@silbersee.com

Diogo Marques is een Portugese productiemanager met een curatoriële achtergrond en een passie voor hedendaagse kunst. Hij is gespecialiseerd in het produceren van voorstellingen, locatie-specifieke installaties en culturele evenementen. Hij werkt graag nauw samen met kunstenaars en organisatoren om creatieve visies tot leven te brengen in zowel traditionele als onconventionele ruimtes. In Portugal werkte hij samen met gerenommeerde organisaties zoals de Calouste Gulbenkian Foundation en Fundação Oriente. In 2023 verhuisde hij naar Nederland om zich in de wereld van het muziektheater te verdiepen en begon hij zijn werk bij Silbersee.

Isabel Sheridan
impact manager
isabelsheridan@silbersee.com

Isabel Sheridan zorgt er als impactmanager voor dat Silbersee’s verhaal verder reikt dan alleen het podium. Ze is verantwoordelijk voor creatieve randprogrammering, programmaboeken, het Groene Parlement en samenwerkingen met lokale gemeenschappen. Daarnaast werkt ze als freelance programmamaker en moderator. Gedreven door haar fascinatie voor kunst, technologie en identiteit, creëert en modereert ze programma's voor een breed publiek. Eerder was ze programmamaker bij De Balie, film- en tv-researcher voor onder andere regisseur Sunny Bergman en de VPRO, en redacteur bij feministische platform Lilith Magazine. Isabel houdt van (video)spellen, elektronische muziek en uren in de keuken staan.

Juliette van Ingen
bewegingscoach
juliettevaningen@silbersee.com

Juliette van Ingen werkt sinds 2013 als bewegingscoach bij Silbersee en is daarnaast artistiek sparringpartner voor Romain Bischoff. Van oorsprong danseres, vervolgens coach, docent en repetitor in het moderne danswerkveld, heeft zij vanaf 2010 naast haar werk met professionele dansers, zangers en instrumentalisten haar werkveld verbreed. Juliette heeft gewerkt met scholieren van 4 tot 18 jaar aan theatervoorstellingen en geeft workshops Performance & Communication aan o.a. studenten van het Koninklijk Conservatorium. Ze danst en maakt voorstellingen, o.a. voor Gouden Dans, met ouderen vanaf 60 jaar, in de overtuiging dat het de ouderen laat schitteren en daarbuiten aanzet tot kleine en grotere initiatieven. Bij Silbersee heeft ze deze ervaring ingezet binnen de voorstelling Café de Verlossing.

Jan van den Bossche
artistiek advies / redactie
info@silbersee.com

Jan Van den Bossche heeft een verleden in de oude muziek en verbreedt bij Silbersee graag zijn muzikale horizon met nieuwe noten. Hij is als sparring partner vaak betrokken bij de ontwikkeling van zowel nieuwe projecten als van de langetermijnstrategie. Hij schrijft talrijke teksten, o.a. voor subsidieaanvragen, en coacht daarnaast jonge makers in hun ontwikkelingstraject. Jan is gefascineerd (sommige vrienden zeggen: geobsedeerd) door Goethe en Proust, maar leest wat moderne literatuur betreft ter compensatie bijna uitsluitend werk van vrouwen.

Bestuur

Piet van Gennip (voorzitter)
Natascha Knobbout (penningmeester)
Gilbert Vanblarcum (secrataris)
Harald Tepper
Marisa Monsanto
Celil Toksöz

Bestuursverslag 2020
Bestuursverslag 2021
Bestuursverslag 2022
Bestuursverslag 2023

Silbersee ontvangt structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Silbersee onderschrijft de 'governance code cultuur' en de 'code culturele diversiteit'. De instelling heeft sinds 2011 de ANBI-status. Silbersee ontvangt meerjarige activiteitensubsidie van het Fonds Podiumkunsten (FPK) en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Voor meer informatie over de mogelijkheden om vriend of donateur te worden kunt u contact opnemen via info@silbersee.com.

Onze visie en geschiedenis

Visie Silbersee
Geworteld in de canon van Monteverdi, Mozart en Stockhausen slaan we de brug naar de wereld van vandaag. Wij gaan intense samenwerkingen aan met de makers en performers die de grenzen van hun eigen discipline willen doorbreken om samen met ons het operagenre nieuw leven in te blazen. We combineren vakmanschap met een uitgesproken voorliefde voor experiment. 

Experimenteren en co-creëren zit ons in het bloed. Wij gaan terug naar de oorsprong van de opera, naar de chemie van een collectief dat — net als vierhonderd jaar geleden — samen ongewisse paden betreedt, kunstenaars die bereid zijn voorbij hun aangeleerde vaardigheden te gaan, en zich overgeven aan hun eigen naakte kunstenaarschap. Er is geen traditionele partituur waarin alles vastligt, geen script, geen orkest dat het ensemble draagt vanuit de orkestbak, geen dirigent die leidt. De performers op de bühne dragen de hele voorstelling. Volgens deze werkwijze ontstaan onze 'oercreaties in opera'.

Onze voorstellingen zijn toegankelijk, omdat het primaire wapen van opera de ontroering is, de mogelijkheid om de bezoeker letterlijk in 'beweging' te brengen. Die ontroering ontstaat uit het rechtstreekse contact tussen de performers en het publiek. Dat is wat Silbersee uniek maakt: opera in zijn meest intieme en intense vorm.

Maatschappelijk engagement
Naast artistieke vernieuwing hechten we een groot belang aan de maatschappelijke verankering van ons werk. Zowel op de bühne als achter de schermen gaan we aan de slag met belangrijke thema's als inclusie, ecologie, artificiële intelligentie en hun impact op de mens. We maakten voorstellingen over de machtsverhouding van de mens tot de techniek (Homo Instrumentalis) en over de invloed van technologie op onze sterfelijkheid (Dorian Gray). Wij belichtten (al vóór de stikstofcrisis) de spanningen tussen het stadsleven en het boerenbestaan (Aardappelvreters), en maakten een voorstelling over discriminatie en ongelijkheid (Stille Nacht met Glenn Helberg). 

Geschiedenis
Samen met Bärbel Kühn richtte Romain Bischoff in 2002 het Nederlands Vocaal Laboratorium (VocaalLab) op met het doel een pool van jonge zangers te specialiseren in hedendaagse vocale muziek en vernieuwend muziektheater. Daarnaast behoorden ook het spelen op buitengewone locaties, de samenwerking met makers uit andere disciplines en het werken met zowel gevestigde als met jonge componisten tot de kernactiviteiten. Gestaag groeide de instelling uit tot een productiekern voor grensverleggende muziektheater- en operaproducties. Deze ontwikkeling werd in 2014 bezegeld met een nieuwe naam: Silbersee.