Hoe gaan de Spr!tzlmakers om met deze nieuwe situatie?


We vroegen de Spr!tzlmakers, Jerzy Bielski, Yung-Tuan Ku en de King Sisters, naar hun gedachtes over deze nieuwe tijd, hoe de crisis hen beïnvloedt; en we sloten af met wat tips voor het omgaan met de situatie.


Wat voor impact heeft de Corona-crisis op jou als artiest?


Jerzy:
Een grote compositieopdracht is helaas afgezegd. Hiermee zou ik en groot gedeelte van mijn jaarinkomen verdienen. Daarnaast zit ik nu al bijna twee manden vast in Polen aangezien alle vluchten en internationale treinen zijn gecanceld. Hierdoor kon ik niet terug naar Nederland voor de repetities van mijn Spr!tzl-project. Ook de repetities die gepland stonden in mei kunnen niet doorgaan aangezien de repetitieruimte die ik aangeboden kreeg door Gaudeamus is gesloten.

Yung-Tuan:
De meeste directe impact is toch wel het inkomen dat ik misloop. Al mijn voorstellingen, repetities en lessen zijn gecanceld. Gelukkig heb ik een kleine buffer om de komende tijd te overleven. Al mijn opdrachtgevers zijn aan het onderzoeken of de geplande voorstellingen naar een later moment kunnen worden doorgeschoven. Wanneer we het theater weer in kunnen, hoop ik dat deze projecten alsnog kunnen doorgaan. Daarnaast merk ik dat deze nieuwe manier van werken ook de toekomst van uitvoerende artiesten verandert. Door de vele creatieve initiatieven vanuit de culturele sector ben ik nu ook aan het nadenken hoe ik hiermee om moet gaan en hoe ik hier als maker op kan reageren.

King Sisters:
Als kleine zelfstandigen binnen de theaterwereld houden we ons hart vast voor de toekomst. Concerten en projecten moesten we afzeggen of gingen niet door. Vaak wordt er beloofd dat het verplaatst wordt, maar de toekomst is nog zo onzeker. De cultuursector moest als eerste zijn deuren sluiten en het lijkt erop dat die ook als laatste zijn deuren weer kan openen. Naar het theater of een concert op 1,5 meter afstand betekent ongekend veel reorganisatie en hoe moeten wij als artiest samenspelen op een podium wanneer we die afstand moeten houden? We hebben geen idee hoe het er in de toekomst uit gaat zien. Financieel gaat dit enorm veel gevolgen hebben.

 

Hoe gaan de voorbereidingen voor het Spr!tzl project in deze tijd?

Jerzy:
Ik probeer door te blijven werken ondanks de lockdown. Ik ben nu vooral bezig met een theoretische research voor het Spr!tzl-project en ik hoop dat ik snel in Polen mijn repetities kan oppakken. Over het algemeen wordt alles opgeschoven qua tijd en hoop ik voldoende repetitietijd over te houden zoals ik het had gepland. Helaas is er dan wel minder tijd voor reflectie, correcties en veranderingen.

Yung-Tuan:
Onze laatste fysieke repetitie was op 13 maart. We lieten aan een klein publiek een showcase zien van het materiaal dat we tot dan toe hadden gemaakt en hebben dit ook gefilmd. We gebruiken de tijd nu om te reflecteren op het materiaal en delen ideeën en gedachtes met elkaar via de telefoon. Daarnaast zijn we ons aan het voorbereiden op de aankomende repetities en zijn apart, thuis nieuw materiaal aan het maken.

King Sisters:
Wij zaten in de uitzonderlijke situatie dat de intelligente lockdown van start ging midden in onze residentie tijd bij Silbersee in Zaandam. Aangezien wij familie zijn van elkaar konden we ons repetitieproces voortzetten. De isolatie waarin we ons eigenlijk al bevonden voordat de corona crisis begon, werd doordat iedereen thuis moest blijven een echt vacuüm. Voor een lange tijd werkte dat gek genoeg in ons voordeel, werkgesprekken werden flexibeler aangezien ze over skype gingen en met de isolatie kwam ook meer concentratie. Geen enkele afleiding meer, maar enkel focus op het werk dat we aan het maken waren. Maar al snel liepen we ook tegen de limieten aan van een non-fysieke regie en uiteindelijk hebben we dan toch moeten besluiten te stoppen. We konden de monteerperiode niet ingaan omdat we niet fulltime met onze regisseuse, Sanya Schreuder, konden werken en ook het verhuizen naar een theater te veel onmogelijkheden met zich mee zou brengen.

Wat voor impact heeft de Coronacrisis op de uiteindelijke Spr!tzl-voorstelling?

Yung-Tuan:
Door de maatregelen van de overheid kunnen onze repetities in april niet doorgaan. Hopelijk kunnen we deze doorschuiven naar een later moment. We bereiden ons nu zo goed als het kan voor op de aankomende repetities en hopen dat we in juli iets kunnen laten zien, op welke manier dan ook.

King Sisters:
Het gat dat nu valt tussen in het repetitieproces en de monteerperiode geeft ruimte voor reflectie. Onze eerste planning was misschien wat optimistisch. Origineel zouden we zeven weken aan een stuk door werken. Ik denk dat deze onvrijwillige pauze heel veel gaat opleveren. Aangezien we niet hebben gewerkt met een script of gecomponeerde muziek, maar alles zelf in de afgelopen weken hebben ontwikkeld, denken we dat de geforceerde afstand die we nu tot het materiaal moeten nemen een scherper licht werpt op de betekenis ervan. Wanneer we in juni weer verder mogen, kunnen we uitgerust en met een frisse blik de voorstelling afmaken.

We zullen in de performance niet letterlijk refereren aan het coronavirus, maar we zien wel dat er dingen resoneren. We hebben een tekst geschreven die afgeleid is van speeches van Queen Elisabeth. Onze speech is gericht is op het functioneren van een collectief en roept op om de behoefte die je als individu hebt ‘weg te cijferen’. Door de huidige crisis heeft dit een andere betekenis gekregen. Het belang om ‘als unity’ te opereren is nu letterlijk van levensbelang in onze maatschappij. De crisis zorgt dus dat het materiaal een nieuwe lading krijgt.

Hoe gebruik je je tijd op dit moment?
Jerzy:
Ik heb me de afgelopen tijd nog meer verdiept in de thema’s van mijn voorstelling: artificiële intelligentie, collectief bewustzijn, technologische ontwikkelingen en individualisme. Daarnaast ben ik aan het onderzoeken hoe we de voorstelling op een later moment kunnen uitwerken tot een voorstelling van 50 à 60 minuten. Ook ben ik aan het onderzoeken met welke partner we kunnen samenwerken en bij welke fondsen ik kan gaan aanvragen.

King Sisters:
We gebruiken de tijd om ons op de toekomst te focussen. Wanneer de wereld weinig zekerheid geeft, moet je dat zelf doen. We stellen doelen, werken aan onze stichting en praten over nieuwe plannen. Nu hebben we de tijd om concepten uit te denken en te dromen. Skype blijkt een uitstekend medium voor besprekingen omdat je niet meer op dezelfde tijd op dezelfde plek hoeft te zijn. Het is nooit hetzelfde als een live-contact, maar het is wel heel fijn om werkbesprekingen door te kunnen laten gaan.

Heb je interessante tips voor de mensen thuis?
Jerzy:
Blijf positief en houd jezelf bezig met dingen die je al een lange tijd wil doen zoals het lezen van boeken. Daarnaast merk ik dat timemanagement mij heel erg helpt.

Yung-Tuan:
Naast Netflix is er nog zoveel te zien zoals een concert, theater- en dansvoorstellingen die je allemaal online kunt bekijken. Zelfs de collecties van verschillende musea kun je virtueel bekijken. Theaterkrant maakte een overzicht van online shows. Er staan allerlei gratis documentaires op IDFA, Maar je kan ook wereldberoemde monumenten bezoeken via een virtuele tour en een 30-dagen durende Yoga-challenge volgen. 

King Sisters:
Maak iets met je familie! Begin een project met de mensen die je om je heen hebt verzameld. Maak kunst! Gebruik deze tijd om aan een project te beginnen zonder doel. Een lied of een moestuin, iets dat de boog van deze uitzichtloze tijd kan overbruggen en wat je kunt delen.