Guus van der Steen wint Gouden Krekel voor rol in De Toverfluit

Het is 'm gelukt! Zaterdagavond zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam de VSCD Toneelprijzen 2020/2021 uitgereikt. Acteur en spoken word artiest Guus van der Steen werd bekroond met een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie binnen een jeugdtheaterproductie. We zijn apetrots. Guus speelde als Moon een indrukwekkende rol in De Toverfluit, de familieopera van de Toneelmakerij en Silbersee die in het seizoen 2019/2020 langs de Nederlandse Theaters toerde.

Nadat alle zes genomineerden eerder die middag een Zilveren Krekel in Theater de Krakeling in ontvangst mochten nemen, werd de podiumprestatie van Guus van der Steen tijdens de afsluiting van het Nederlands Theaterfestival in ITA ook beloond met een gouden exemplaar.

De VSCD jury over Guus: ‘Guus van der Steen excelleert in de rol van Monastatos die kortweg Moon is geworden. Deze acteur/muzikant/spoken-word artist is helemaal op zijn plek. Guus geeft fantastisch gestalte aan een karakter dat een enorme ontwikkeling doormaakt; van een irritant kruiperige slechterik tot de best wel aandoenlijke en zelfs sympathieke held. Van zijn eigenaardigheid maakt hij zijn kracht. Van der Steen kleurt fenomenaal mee met zijn personage, heeft een geweldige timing en humor. En ontroert.’

Guus is als performer zowel in de muziek- als in de theaterwereld al jarenlang actief. Samen met zijn broer, visual artist en componist, Frank van der Steen vormen ze de Nederlandse hiphopformatie Kern Koppen. Sinds een aantal jaar is Guus  als multiperformer en tekstschrijver onderdeel van de Silbersee familie. Naast zijn rol als Moon in De Toverfluit was hij eerder o.a. betrokken bij House of Spr!tzl, en de oeropera Aardappelvreters. In de zomer van 2022 is Guus te zien in Kaapdiegoeiekoop.

Co-productie
In 2019 bundelden we voor het eerst onze krachten met die van de Toneelmakerij en leverde ‘mismaakte held’ Guus van der Steen een belangrijke bijdrage aan het succes van deze co-productie. Op dit moment werken we, zoals je ongetwijfeld al gezien hebt, opnieuw aan een familievoorstelling.  Op 17 oktober gaat Hans & Griet (7+) in première in ITA.

De Gouden Krekel
De Gouden krekel is een tweeledige jeugdtheaterprijs voor performers en producties. De krekel voor ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’ ging dit jaar naar Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel (12+) door Theater Artemis i.s.m. Ruhrtriennale en Künstlerhaus Mousonturm. Eerdere winnaars waren o.a. Pieter Tiddens, Dick van den Toorn, Servaes Nelissen en Janne Desmet en Jibbe Willems. 


Fotografie: Anna van Kooij