Terugblik Spr!tzl Finale 2019

Collectief Dreamtigers wint Spr!tzl publieksprijs en derde generatie Spr!tzl makers bekend

Na een jaar van onderzoek en expirimenteren presenteerden afgelopen 5 juli de drie Spr!tzl makers van dit seizoen hun voorstelling in het Muziekgebouw aan 't IJ. Nina Wijnmaalen, Robin Coops & Brendan Faegre en Collectief Dreamtigers kregen afgelopen jaar een ontwikkelbudget en begeleiding van Silbersee om een voorstelling te maken. Uiteindelijk ging collectief Dreamtigers er vandoor met de publieksprijs van € 5000,-. Collectief Dreamtigers bestaande uit Peter Akkerman, Thomas Bensdorp, Ben van Bueren en Robin Buijs geven in hun voorstelling One Copy Twice in vier scènes vorm aan de raadselachtige, zich herhalende gebeurtenissen op een eiland waar een voortvluchtige schrijver zich schuilhoudt. Door de eilandbewoners, en één vrouw in het bijzonder, nauwlettend te observeren, komt de hoofdpersoon langzaamaan meer te weten over de helse uitvinding die de eilandgasten in zijn greep lijkt te houden. Zonder acteurs, maar met instrumenten, objecten en een zelfontwikkelde, beeld- en geluidsproducerende machine, scheppen zij twee werelden die heel dicht bij elkaar komen, maar elkaar net niet raken.

Tijdens de Spr!tzl Finale werd ook bekendgemaakt wie de nieuwe Spr!tzl makers zijn. Aankomend seizoen zullen de King Sisters, Yung-Tuan Ku en Jerzy Bielski onder de vleugels van Silbersee een performance ontwikkelen. De uitkomsten zullen te zien zijn tijdens de Spr!tzl Finale in juli 2020. We stellen de makers alvast aan je voor!

King Sisters
De zusjes Annelie (zangeres) , Marthe (beeldend kunstenaar) en Joske (performer) vormen het interdisciplinaire collectief King Sisters. Aankomend jaar ontwikkelen ze een performance waarin ze de spanning tussen collectiviteit en individualiteit onderzoeken. Als samenwerkende zussen zijn ze zich bewust van de invloed die ze hebben op elkaar en het werk dat ze maken. De kernvraag van hun project is de frictie tussen je publieke en privé identiteit. Wat voor invloed heeft een publiek op je identiteit?

Yung-Tuan Ku
De uit Taiwan afkomstige percussionist en theatermaker Yung-Tuan Ku maakt aankomend jaar de voorstelling What the boys taught me. Voor dit project heeft ze Che-Sheng Wu, Jochem Stavenuiter en Ide van Heiningen uitgenodigd om zich bij haar te voegen. In de voorstelling zal ze de door mannen gedomineerde wereld en haar relatie tot mannen gaan onderzoeken. De drie mime-spelers zal zij off stage manipuleren met slagwerk en live projecties.

Jerzy Bielski
De poolse componist, muziektheatermaker, muzikant en acteur Jerzy Bielski maakt interdiciplinaire projecten waarin hij samenwerkt met choreografen, regisseurs, geluidskunstenaars, filmamers en schilders. Binnen Spr!tzl verlaat hij dit parcours en zal hij een solo ontwikkelen waarin hij op zoek gaat naar de definitie van het mens-zijn in de 21e eeuw.