SPR!TZL logo

One Copy Twice | Collectief Dreamtigers

Een voorstelling over schijn en werkelijkheid, op het snijvlak van performance en installatie. Met instrumenten, objecten en een zelfontwikkelde machine, scheppen de Dreamtigers twee werelden die heel dicht bij elkaar komen, maar elkaar net niet raken. 

Op de rand van een schijnwerkelijkheid

One Copy Twice is de eerste productie van het viertal dat zich Collectief Dreamtigers noemt. Componist Thomas Bensdorp kwam met het idee en haalde de anderen erbij. Hij kende ze van de HKU, en van bandjes.

Bensdorp: ‘Ik ben erg gefascineerd door het element van herhaling, het toneelmatige, zichzelf steeds herhalen van het dagelijkse leven. Gedurende het proces zijn we ons meer gaan richten op het contrast tussen schijn en werkelijkheid. Is een perfecte kopie net zo echt als het origineel? Dat hebben we vertaald naar een machine die schaduwen projecteert op het toneel. Tijdens onze research voor de voorstelling stuitten we op de sciencefiction-novelle Morels Uitvinding van de Argentijnse auteur Adolfo Bioy Casares waarin een voortvluchtige schrijver zich schuilhoudt op een raadselachtig eiland. Een helse uitvinding lijkt de eilandgasten in haar greep te houden. We hebben enkele citaten uit dit boek gebruikt in de voice-over die te horen is tussen de scènes door.  We hebben lang gezocht naar de juiste vorm van de voorstelling. We zijn allemaal muzikanten en wilden geen acteurs gebruiken of zelf gaan acteren. Met muziek en simpele theatrale ingrepen proberen we iets te vertellen. Het is niet echt een volledig ‘verhaal’ in traditionele zin, maar muziek heeft weinig nodig om verhalend te worden. Met een paar flarden tekst of beeld wordt de verbeelding al snel aan het werk gezet. Zo is er een deel waarin het geluid direct met het licht interacteert. De percussie genereert dan elektronische geluiden die op hun beurt het beeld aansturen. Het muzikale idioom is zeer divers, van avontuurlijke pop tot hedendaags klassiek. We hebben het idee dat we zijn uitgekomen op een originele vorm en hebben vier scènes gemaakt, met daartussen telkens een zeer kort intermezzo dat context geeft. We zijn erg enthousiast om door te gaan en de voorstelling verder uit te werken, dit is een eerste proef.’

Concept, muziek, beeld en spel: Peter Akkerman, Thomas Bensdorp, Ben van Bueren, Robin Buijs
Ontwerp en bouw installatie: Lucas Kramer

Bowie Verschuuren