Stimmung op Gaudeamus Muziekweek

Silbersee's Stimmung te zien tijdensGaudeamus Saturday Night op 8 september

Tijdens Gaudeamus Saturday Night zal de controversiële minimalistische compositie Stimmung van Karlheinz Stockhausen opnieuw te beleven zijn. Exact 50 jaar na de totstandkoming voert Silbersee dit werk, dat zelden te horen is, weer uit. De fascinerende compositie, opgebouwd uit boventonen, nodigt de luisteraar uit om zich te laten meevoeren in een meditatie die leidt naar de kern van de menselijke stem.

“De zes zangers van het vocale ensemble Silbersee maakten in de verduisterde grote zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ van Stimmung een betoverende ervaring.” – Het Parool, Erik Voermans
“… een heel geconcentreerde uitvoering, waarin niets afleidt van de bijna bovenwereldse zang.” – Theaterkrant, Max Arian ★★★★

Toen Stimmung in 1969 op het Holland Festival te horen was, ontstond er een rel. Het concert werd afgebroken door een discussie tussen voor- en tegenstanders van het werk waaronder Provo’s, studenten en componisten als Peter Schat en Louis Andriessen. Stimmung is in 2018 inmiddels opgenomen in de canon van de moderne klassieke muziek. De avant-gardist Stockhausen (1928-2007) wordt geroemd als een van de belangrijkste vernieuwers van de naoorlogse muziek. Hij baande nieuwe wegen voor generaties moderne componisten en wist tevens zijn stempel te drukken op jazz- en popmuziek.

Gaudeamus Saturday Night
Gaudeamus Saturday Night, onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek (5-9 september), is een bruisende festivalavond in en rondom de zalen van TivoliVredenburg. Het hele gebouw barst uit zijn voegen van de nieuwe muziek in al haar verschijningsvormen, van wringende minimal music tot experimentele elektronica. Tot in de kleine uurtjes zijn er optredens van meer dan 20 ensembles, bands en musici, waaronder ook Thanasis Deligiannis en zijn collectief I/O, met hun performance re- (1st draft). De eerste ontwikkeling van dit werk vond plaats onder de hoede van Silbersee in het talentenprogramma Spr!tzl.

Voor kaarten zie: www.gaudeamus.nl