Transdisciplinair kunstenaar Celine Daemen werkt onder de vleugels van operagezelschap Silbersee en talentontwikkelings platform VIA ZUID in 2022 en 2023 aan een tweetal VR-opera’s. Daartoe in staat gesteld door o.a. de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten. Haar eerste productie Eurydice, een afdaling in oneindigheid beleefde in september tijdens Cultura Nova Festival in Heerlen haar Nederlandse première en kende op de biënnale in Venetië de internationale première. Afgelopen weekend won de “beangstigende en tegelijk toverachtige virtual reality-ervaring” (**** Volkskrantde prestigieuze ‘Reflet d’Or’voor ‘best immersive work’. Naast de eretitel is er een geldbedrag van 10.000 CHF aan de award verbonden. De VR-opera rondom de mythe van Eurydice is de komende maanden nog op diverse locaties en (inter)nationale festivals te bezoeken. Daarnaast werkt Daemen, die inmiddels produceert onder de naam Studio Nergens, aan een tweede werk dat in september 2023 in première zal gaan.

Geneva International Film Festival

Het tiendaagse Internationale Filmfestival van Genève (GIFF), opgericht in 1995, biedt jaarlijks ruimte aan experiment en ontmoeting en toont diverse cross-overs in de vorm van film, series, interactieve installaties en virtual reality aan zo'n 50.000 festivalgangers. Als grootste Zwitserse vertegenwoordiger van immersieve kunsten is het GIFF uitgegroeid tot een van de belangrijkste filmevenementen in Europa. Tijdens de slotceremonie beloonden de verschillende jury's vijf krachtige werken die volgens hen buiten de gebaande paden treden. De Reflet d’Or voor ‘best immersive work’ werd toegekend aan Eurydice, een afdaling in oneindigheid en was daarmee de enige Nederlandse inzending die in de prijzen viel. Over het werk zei de jury: ‘We chose this because it is a fully immersive experience that is poetic and creates a dreamlike sensation and gives you space for personal contemplation. The technical execution was a visually beautiful play with light and shadow accompanied by audio that resonates through the physicality in space.’ Aan de Reflet d’Or is een geldbedrag van 10.000 CHF verbonden. 

Celine Daemen/Studio Nergens

Studio Nergens is een onderzoekende, poëtische en veelvormige expressie rondom regisseur Celine Daemen. Met wisselende zielsverwanten worden telkens transdisciplinaire symbioses gecreëerd. Celine studeerde in 2018 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. Ze creëert met de virtuele werelden die zij schept een artistieke tussenruimte die aan de werkelijkheid ontsnapt. Gedurende haar Nieuwe Makers traject bij Silbersee en VIA Zuid zal zij een tweetal VR-operaproducties ontwikkelen. Eurydice, een afdaling in oneindigheid is geïnspireerd op de eeuwenoude mythe van Orpheus en Eurydice en daagt de bezoeker uit om de eindeloze afdaling naar de onderwereld af te leggen. Daemen creëerde met VR technologie een adembenemende en poëtische ruimte tussen stof en eeuwigheid.

Nieuwe Makers regeling
Fonds Podiumkunsten biedt jaarlijks diverse nieuwe makers een projectsubsidie. De regeling is bestemd voor beginnend talent en geeft hen de mogelijkheid om zich gedurende een langer lopend traject te ontwikkelen in samenwerking met gezelschappen, podia of festivals. 

Credits 

Concept en Regie: Celine Daemen | Virtual Art Direction: Aron Fels | Libretto: Charlotte Van den Broeck | Compositie: Kate Moore | Sound Design en Compositie:  Wouter Snoei Zang: Sterre Konijn | Ontwerp fysieke ruimte: Scott Robin Jun | Modelling Assets: Yannick Verweij | Assistent VR Design: Eline Oppewal and Tommy Jansen | FX Cyriel Verkuijlen | Technical Development: Malou Minkjan | Vertaling Libretto: David McKay | Producer: Silbersee | Co-producer: VIA Zuid

Met steun van Fonds Podiumkunsten, Grensverleggers, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Bernard Cultuurfonds, Janivo Stichting, Brand Cultuurfonds