Mart van Berckel is regisseur van muziektheater en opera, met een grote voorliefde voor het ontwikkelen en regisseren van nieuwe repertoires. Hij studeerde piano, muziektheater en regie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem) en de Züricher Hochschule der Künste (Zürich). In 2023 maakte hij zijn regiedebuut bij De Nationale Opera Amsterdam en in Duitsland bij de Staatsoper Hamburg. Daarnaast maakte hij voorstellingen voor o.a. NITE, Theater Sonnevanck, Theater Bellevue en het Concertgebouw.

Het werk van Mart is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur én zet inspiratiebronnen op eigenzinnige en associatieve wijze naar zijn hand in theatrale collages. Hij gaat daarbij te werk als een componist en beeldend kunstenaar: met grote precisie, oog voor detail en muzikaliteit stemt hij beeld, geluid, tekst, licht en beweging op elkaar af. Zo ontwikkelen zijn voorstellingen zich tot zintuigelijke theatertrips, die aan de ratio voorbijgaan en rechtstreeks in de onderbuik raken.

Meer info: martvanberckel.nl

“Ik ben een theaterregisseur met een achtergrond in klassieke muziek. Die werelden, van de (klassieke) muziek en het theater, probeer ik in mijn werk steeds samen te brengen. Bij Silbersee is er ruimte voor die zoektocht. Ik voel me thuis bij een gezelschap als Silbersee, waarin makers en performers met allerlei achtergronden samenkomen.

Muziektheater en opera zijn gelaagde kunstvormen. De avontuurlijke en complexe samenwerkingen die daarbij horen, vind ik juist zo interessant. En dat maakt het voor mij ook tot een utopisch genre: een totaalkunstwerk dat stemmen van allerlei makers bevat. Dat is iets waar ik enorm naar uit kijk.”

Producties van Mart