In 2022 hebben we als een van de eersten in de podiumkunsten een nulmeting laten uitvoeren van onze CO2-uitstoot en de circulariteit van grondstoffen van een grote productie. Dit betreft verschillende productcategorieën binnen een voorstelling, zoals decor, kostuums, technische apparatuur en marketing. Ook het vervoer van mensen naar repetities en voorstellingen werd meegerekend. Na de nulmeting besloten we om de CO2-uitstoot te beperken tot 30 ton CO2 per jaar voor producties ontwikkeld voor Nederlandse podia of festivals.
Circulariteit
Door geen nieuwe materialen te gebruiken en een circulaire ontwerpaanpak toe te passen op o.a. kostuums en decor realiseren we een lagere milieu-impact van grondstoffen. Deze aanpak kan in potentie bijdragen aan het reduceren van CO2 uitstoot. We dragen bij om grondstoffen in de kringloop te houden en het nuttig toepassen van materialen.
Vervoer spelers en goederen
We hebben de CO2-uitstoot van het vervoer van spelers en goederen aanzienlijk verminderd. Voor seizoen 2025-2026 zullen we voor de kleine-zaalproducties grotendeels elektrisch rijden. Voor grote zaal producties waar nodig op de hernieuwbare brandstof HVO.
Vliegbeleid
We willen onze uitstoot beperken en tegelijkertijd ruimte bieden aan de stem in al haar vormen en geluiden van over de hele wereld. Niet meer vliegen zou deze diversiteit beperken. Daarom hebben we een vliegbeleid ontwikkeld waarbij ruimte is om makers naar Nederland te halen die verhalen vertellen die wij essentieel vinden.
· We hanteren de volgende basisregels met betrekking tot vliegen:
· We weren alle korte afstandsvluchten (tot 700 kilometer). Alleen bij overmacht kan er worden gekozen voor het vliegtuig binnen deze afstand.
· Alle uitstoot wordt gecompenseerd.
Uitstoot van vliegreizen wordt apart gemonitord, dit gaat niet ten koste van de 30 ton CO2 die wij jaarlijks compenseren voor het productieproces van onze producties ontwikkeld voor Nederlandse podia of festivals.
Voor dit vliegbeleid onderscheidden we drie productiecategorieën. Bij categorie 2 en 3 worden vluchten toegestaan.
Reguliere productie
Dit is het merendeel van onze producties, ontwikkeld voor Nederlandse podia of festivals. Cast, crew en materialen worden lokaal gevonden. Reizen en toeren is mogelijk, zolang dit duurzaam (zonder vliegreizen) gebeurt.
Doelstelling: geen vluchten voor deze productiecategorie
Producties met internationaal karakter
Producties over landen/culturen waarmee Nederland een (koloniale) geschiedenis heeft. Internationaal vliegen is in dat geval mogelijk. De kosten voor compensatie worden in de projectbegroting meegerekend.
Doelstelling: maximaal 1 productie per jaar, maximaal 10 ton CO2
Producties die buitenlandse vraag creëren
Wanneer een van de producties uit categorie 1 en 2 worden opgemerkt in het buitenland en het voor toeren noodzakelijk is om te vliegen, onderzoeken we de mogelijkheden en wenselijkheid om een productie deels met lokale middelen en mensen uit te voeren. Alle noodzakelijke vluchten worden gecompenseerd. Compensatiekosten worden doorberekend aan de programmerende instelling. Aangezien dit vooralsnog incidenteel plaatsvindt en vraaggestuurd is, is het vooralsnog moeilijk om hier een doelstelling aan te verbinden.
De onvermijdelijke uitstoot compenseren we door een bijdrage te leveren aan natuurherstel van een veengebied in eigendom van Staatsbosbeheer. We investeren in een lokaal project, zodat we zicht hebben op wat er gebeurt. Het gaat hierbij om het natuurgebied Westzijderveld wat deel uitmaakt van de polder Westzaan. Door droogte en oxidatie komt er CO2 vrij in het veengebied. Door het waterpeil te verhogen en het vernatten van het veengebied draagt dit bij aan CO₂-reductie en de ontplooiing van een rijke biodiversiteit van o.a. planten, insecten en dieren.
Vanaf 2023 en tot en met 2027 hebben we 150 ton Emissie Reductie Certificaten gekocht voor dit veengebied project bij PlatformCO2neutraal (initiatief Natuur- en Milieufederaties). Een certificaat staat voor 1 ton (1.000 kg) CO₂. Met de certificaten compenseren we jaarlijks tot 30 ton CO2 de onvermijdelijke CO₂-voetafdruk voor onze producties ontwikkeld voor Nederlandse podia of festivals. We zien de Emissie Reductie Certificaten niet als alternatief voor het verminderen van onze emissies maar als een middel om de onvermijdelijke emissies te compenseren. We doen er alles aan om onze uitstoot op het milieu zo klein mogelijk te houden.
Certificaten worden geborgd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK), via methoden, regels en procedures. De SNK stelt methoden vast, valideert projectplannen, geeft de emissiereductiecertificaten uit en zorgt voor borging van de emissiereducties. Onze certificaten zijn geregistreerd in het SNK-register. Dit register fungeert als een online logboek waarin de status van het project wordt bijgehouden.
We stellen steeds koers bij en sturen op waar we invloed hebben om onze bedrijfsactiviteiten te verduurzamen, welke aanpassingen we kunnen maken en andere activiteiten moeten ontwikkelen om bijvoorbeeld hoge milieu-impact te verlagen. We evalueren om te verbeteren, blijven in gesprek met mensen in en buiten onze cirkel, en brengen via onze kanalen naar buiten hoe we werken.
CO₂-compensatie vliegreizen 2023 en 2024
Het CO₂-verbruik van onze vliegreizen in 2023 en 2024 bedroeg in totaal 34 ton (categorie 2 en 3, zie ons vliegbeleid).
Voor deze 34 ton hebben we 11 Emissiereductiecertificaten aangeschaft en investeren we opnieuw in natuurherstel in een veengebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer.
Daarnaast compenseren we 23 ton CO₂ via Trees for All. Deze compensatie gebeurt door middel van gecertificeerde boomaanplant- en herbebossingsprojecten, die voldoen aan de Plan Vivo-standaard — een wereldwijd toonaangevende certificeringsnorm voor klimaatprojecten met een sterke focus op lokale gemeenschappen.
Zie: www.planvivo.org
Met deze projecten ondersteunen we gemeenschappen en boeren bij de overstap naar duurzame bosbouw en agroforestry: een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele landbouw, dat bijdraagt aan vruchtbare bodems en meer voedselzekerheid.
Meer informatie over de projecten waar we aan bijdragen: